Image Hosted by ImageShack.us
"Santiago" chinchilla's is the founder and breeder of the new "BLUE DIAMOND" Mutation - ©2008 "Santiago"

Aangepast zoeken
Image Hosted by ImageShack.us HOME(NL) BlueDiamond Kleuren FotoGallery Drachtigheidskalender Veiling EStore Gastenboek Contact
Add Favorite!
"SANTIAGO" Blue Diamond
Image Hosted by ImageShack.us
-
”The Blue Diamond” (Swedish)
vrijdag 19 september 2008
 • Image Hosted by ImageShack.us

 • Image Hosted by ImageShack.us • Image Hosted by ImageShack.us

 • ”SANTIAGO” – Grundare och uppfödare av Blue Diamond.

  Nästan alla som har och - eller avlar på chinchillor, har hört talas om färgen Blue Diamond. Det finns också många rykten om hur man ”tillverkar” denna färg, på webbsidor mm.

  I alla fall, denna färg har blivit mycket populär och många har bett oss berätta hur dom ska avla för att få fram den. Denna artikel är också avsedd för dom som tror att det är lätt att avla Blue Diamond. Om fallet så vore : ”Var är dom?”.

  Vår första Blue Diamond, som fortfarande lever, föddes på Ivan Ongley´s avelsfarm i södra England år 2001. Vi har vart vänner med Ivan i över 15år och under denna period har vi bytt många chinchillor med varandra. Föräldrarna till våra Blue Diamond var standard violettbärare. Släktingar till dessa importerades från USA flera år tidigare. Med dessa djur avlade vi i 12 – 15 generationer utan att något ovanligt hände. Det enda undantaget var att vi fick se väldigt vackra violetta bebisar födas.
  Ivan hade en avelsgrupp på fyra avelshonor, alla violettbärare , ihop med en violett hane. Denna hane förlorades senare pga sjukdom, och det enda djur han hade kvar att sätta med dessa honor var en bror. Detta var en vanlig standard violett bärare. Ivan gav detta djuret namnet: Diamond, pga hans päls, som gnistrade som brutna diamanter. Alla fyra honorna blev dräktiga och ungar föddes med en väldigt konstig men vacker färg. Även violetta och recessivt Beige´a föddes.

  Samma år ( 2001 ) , på våran farm, föddes en väldigt ljus violett unge. Pappan var ”Beige Ultra Violet” och mamman ”Beige Violet”.
  Ett par veckor efter att ungen fötts kom Ivan över på besök och fick se denna unge. Han blev väldigt förvånad och berättade för oss at han hade fått fram samma färg med sina 4 honor och Diamond. Vi började titta i stamtavlorna och kom fram till att bådas djur hade samma släktingar längre bak.
  Det året fick Ivan sjukdom i sin avelsflock och en stor del av dom dog. Han var rädd för att förlora sitt ”speciella djur” och alla bärare. Så han bestämde sig för att föra över dom till oss.


  VART KOMMER NAMNET BLUE DIAMOND IFRÅN?

  Även om vi visste att man bara kan tala om en ny färg då man har avlat fram ett flertal av färgen , så bestämde vi tre oss för att namnge den.
  Det var inte så svårt. Färgen var så isblå och pappan hette Diamond.
  Coby föreslog ”Blue Diamond”. Både Bert och Ivan höll med. Den Blue Diamond som Ivan tog över från England fick också namnet Diamond.


  HUR VI AVLAR MER BLUE DIAMOND`S.

  Olyckligtvis så klarade sej inte den första Blue Diamond´ en ,från vår avelsflock, sig. Men vi hade fortfarande kvar en del släktingar med samma blodslinjer. Just då hade vi bara en Blue Diamond och ett par djur som vi hoppades/förväntade oss skulle bli bärare för denna färg.
  Det första året satte vi den bästa honan, som var troligtvis bärare, i avel med Blue Diamond hanen. Från dessa föddes det: standard´s, safirer, African violets, 2 Blue Diamonds (hanar) och ett djur som var väldigt mörk violett. Vi antog att det var en ”Deutsch Violet” ( German Violet).
  Samtidigt föddes det ungar efter Safir hanen, som kom från samma blodslinjer som Blue Diamond´en .Honorna efter denna pappan satte vi i avel med en av de två Blue Diamond hanarna, som kom från Blue Diamond, då de var 10 månader. Den andra Blue Diamond hanen flyttade till England.
  Vi utbyter fortfarande djur med Ivan. Vi försöker att bevara den ursprungliga blodslinjen så ren som möjligt. Endast i början använde vi en del stora, strarka och högkvalitativa , (African) violetta honor. Detta gjorde vi för att få in nytt blod i Blue Diamond linjen.

  Vi vet att folk i USA har försökt att avla en ny färg. Kanske de provade att avla fram Violett-Safirer. Men efter 15 års försök slutade de pga att djuren dog vid en ung ålder. Vi tror att det berodde på tandproblem.
  Hittills är våran uppbyggda avelsflock fri från tandproblem. Djuren är väldigt fruktsamma och tar bra hand om sina ungar. De safirer som föds efter dessa blodslinjer har normal karaktär och är av mycket bättre kvalite´ än vanliga safirer. Även de mörka violetta från dessa linjer är friska.

  Bert har frågat en Tysk uppfödare om han visste var ”German Violet´s ” kommer från ,ifrån första början. Uppfödaren berättade att rötterna till denna färg finns i England. Så kanske det finns en länk mellan dessa färger.

  År 2003 började Nils Sörig, från Danmark, att avla Blue Diamond också. Han köpte safirer, African Violets, och Blue Diamond bärare ifrån oss. Men han behöll inte flocken ren.

  Det vi vill säga är att det inte var vår mening att skapa denna färg. Det var en ren tillfällighet att Blue Diamond föddes.
  Troligtvis startade allt med experimenten ifrån de Amerikanska uppfödarna. Och då de slutade att försöka få fram starka violett-safirer, så såldes djuren till Europa. Ivan Ongley köpte flera av dessa. Efter 15 generationers avlande och då genom att endast välja de bästa violetta och beige –violetta så blev denna färg det ultimata resultatet. Han försökte bara få bra African Violets. Genom att byta djur, med oss, fick bådas avelsflock bärare för denna nya färg.
  För tillfället har vi 8 Blue Diamond avelshanar. De flesta av dom har 9 avelshonor men en del har 5 honor. Vi har också 5 Safir Blue Diamond bärare (hanar) som redan har bevisat att de kan producera 100%-iga Blue Diamond bärare.
  Vi gör alltid noga val av kvalite´ och livskraftighet.

  Vi har redan sålt flera Blue Diamond´s och bärare över hela Europa och Ryssland. Endast de Blue Diamond´s som kommer från våra linjer kan bli kallade Blue Diamond´s.
  Mix med violett och safirer kallas : violett-safir.


  ”The Blue Diamond”
  by Bert & Coby Bouwens, Chinchilla farm ”Santiago”, since 1960.


  Översatt av Maria R Johansson.

  posted by Moderator @ 08:59  
  Email
 • Image Hosted by ImageShack.us
 • -
  © 2008 "SANTIAGO"all rights reserved
  ©COPYRIGHT"SANTIAGO"CHINCHILLAS ©Copyright 2008. All rights reserved. No part of this text/site may be reproduced, translated into another language, or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior written permissionof "SANTIAGO" Chinchillas. Designated trademarks and brands are the property of their respective owners. ©Copyright 2008.Niets uit deze publicatie mag gecopieerd, gedupliceerd,gereproduceerd of gepubliseerd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur "SANTIAGO".
  © 2008 Template & photography by RW-WebDisign