DE BLUE DIAMOND Door Bert en Coby Bouwens
Chinchillafarm “SANTIAGO” Since 1960
Bijna iedereen, die chinchilla’s bezit en/of ermee fokt, heeft van de kleur ‘Blue Diamond’ gehoord. Ook doen er vele geruchten op websites en chat-boxen de ronde over hoe deze kleur verkregen kan worden.
In ieder geval is deze kleur steeds populairder geworden en veel mensen hebben ons gevraagd hoe zij deze kleur zelf kunnen fokken. Dit artikel is óók bestemd voor diegenen, die zeggen, dat het zo gemakkelijk is een Blue Diamond te fokken. Als dat het geval is. Waar zijn dan al die Blue Diamonds?
Onze eerste Blue Diamond, die nog steeds in leven is, is in 2001 bij Ivan Ongley in Zuid Engeland geboren. Wij zijn al meer dan 15 jaar bevriend met Ivan en gedurende deze periode hebben we veel chinchilla’s met elkaar geruild. De ouders van deze Blue Diamond waren standaard drager voor Afr. Violet. De voorouders van deze dieren waren vele jaren ervoor geïmporteerd vanuit de U.S.A. Met deze dieren hebben we 12 tot 15 generaties gefokt zonder dat er iets abnormaals gebeurde. Het enige verschil was, dat er soms erg mooie Afr. Violets geboren werden. Ivan had een fokgroep van vier fokvrouwtjes, allen standaard drager voor violet, samen met een afr. Violet bokje. Dit bokje is door ziekte overleden en het enige wat hij nog over had om bij de vrouwtjes te zetten, was een broertje. Dit was een normale standaard drager voor Violet. Ivan gaf dit dier de naam ‘Diamond’ , omdat zijn vacht een vreemde schittering gaf zoals bij geslepen diamanten. Alle vier de vrouwtjes werden zwanger en er werden jongen geboren met een erg vreemde, doch mooie kleur.Ook Duits Violet en recessieve Beige Dat zelfde jaar ( 2001) werd er op onze farm een erg lichtgekleurde ‘Afr. Violet’ geboren. De vader hiervan was een Beige Ultra Violet en de moeder een Beige Violet. Een paar weken na de geboorte bracht Ivan ons een bezoek en hij zag onze ‘Afr. Violet’. Hij was erg verbaasd en vertelde ons, dat wij dezelfde kleur gefokt hadden als hij met de vier vrouwtjes en Diamond. We zijn de stambomen gaan nazoeken en kwamen tot de conclusie, dat zowel onze dieren als die van Ivan dezelfde voorouders hadden. Later in het jaar kreeg Ivan een ziekte in zijn farm en een groot aantal van zijn fokdieren stierf. Hij was erg bang om ook ‘zijn speciale kleur’ te verliezen en besloot een gedeelte van deze fokgroep naar ons te brengen.Een bokje met deze aparte kleur en drager vrouwtjes.
WAAR KOMT DE NAAM “ BLUE DIAMOND’ VANDAAN?
Hoewel we wisten, dat je alleen van een nieuwe kleur kan spreken, als je meerdere dieren in deze kleur hebt, besloten wij drieën het toch een naam te geven. Het was niet zó moeilijk. De kleur van de chinchilla’s was zó IJsblauw en de vader had de naam Diamond. Coby verzon vervolgens de naam voor deze nieuwe kleur. Het werd: “Blue Diamond” en Bert en Ivan gingen hiermee accoord. De Blue Diamond, die Ivan vanuit Engeland had meegenomen kreeg ook de naam “Diamond”.
HOE WE MEER BLUE DIAMONDS HEBBEN GEFOKT.
Jammer genoeg heeft de eerste Blue Diamond, die op onze farm geboren was het niet gehaald, maar we hadden nog enkele andere dieren, die uit dezelfde bloedlijn kwamen. Dus, op dat moment hadden we maar 1 Blue Diamond en enkele dieren, waarvan we verwachtten en hoopten, dat ze dragers waren. Het eerste jaar hebben we de beste vrouwtjes, die mogelijk drager waren, in de fok gezet bij het Blue Diamond mannetje. Uit deze dieren werden geboren: Standaards, Saffieren, Afr. Violetten, 2 Blue Diamonds ( mannetjes) en een dier dat erg donker Violet was. Wij namen aan, dat het een Duits Violet ( German Violet) was. Dezelfde periode werden er jongen geboren uit een Saffier mannetje, die dezelfde bloedlijn had als de Blue Diamond. De vrouwtjes, die uit deze vader geboren waren hebben we in de fok gezet bij één van de Blue Diamonds, welke uit Diamond kwam. Dit op een leeftijd van 10 maanden. De andere Blue Diamond ging terug naar Engeland.
Ivan en wij wisselen nog steeds dieren uit. We proberen de bloedlijn zo puur mogelijk te houden. Alleen in het begin hebben we een paar sterke, grote en van goede kwaliteit Afr. Violet vrouwtjes gebruikt om wat nieuw bloed in de Blue Diamond lijn te krijgen.
We weten, dat fokkers in Amerika hebben geprobeerd een nieuwe kleur te krijgen. Misschien hebben ze geprobeerd Violet Saffieren te fokken.Na een jaar of 15 dit geprobeerd te hebben zijn ze ermee gestopt, omdat de dieren op een leeftijd van enkele jaren overleden. Wij denken, dat tandproblemen de oorzaak was. De stam, die wij hebben opgezet is tot op heden vrij van gebitsproblemen. De dieren zijn zeer vruchtbaar en brengen hun jongen goed groot. De saffieren, die uit deze bloedlijnen geboren worden hebben een normaal karakter en zijn van een veel betere kwaliteit, dan de normale saffieren. Ook de erg donkere Violetten, die uit deze lijnen geboren worden zijn gezond. Bert heeft aan een fokker in Duitsland gevraagd, of hij wist waar de Duits Violet oorspronkelijk vandaan komt. Deze fokker vertelde hem, dat de wortels van deze kleur in Engeland lagen. Dus is er misschien één of andere relatie tussen deze twee kleuren.
Vanaf 2003 is Nils Sörig in Denemarken ook begonnen met het fokken van Blue Diamonds. Hij kreeg van ons Saffieren, Afr. Violetten en dragers voor Blue Diamond, maar hij heeft de stam niet zuiver gehouden.
Alles wat we kunnen zeggen is, dat we niet expres een nieuwe kleur wilden creëren. Het was toeval, dat de Blue Diamond geboren werd. Misschien is het allemaal begonnen bij de experimenten van de Amerikaanse fokkers. En dat ze na gestopt te zijn met het proberen om goede sterke Violet Saffieren te krijgen de dragers naar Europa verkocht hebben. Ivan Ongley heeft enkele hiervan gekocht en na 15 generaties fokken en selecteren van de beste Violetten en Beige Violetten, deze kleur het uiteindelijke resultaat is. Hij probeerde alleen maar Violetten te krijgen met de beste kwaliteit. Ook met het uitwisselen met onze dieren kregen beide farms de dragers voor deze nieuwe kleur.
Op het ogenblik hebben we 8 Blue Diamond bokjes. De meeste van hen hebben 9 vrouwtjes, een paar hebben 5 vrouwtjes. Ook hebben we 5 Saffier drager voor Blue Diamond fokbokjes, die al hebben bewezen voor 100% Blue Diamond dragers te produceren. We selecteren de fokdieren zorgvuldig, waarbij we kijken naar kwaliteit en vitaliteit.
Door heel Europa en Rusland zijn er al Blue Diamonds en dragers verkocht. Alleen de Blue Diamond, die uit onze bloedlijnen komt, mag de naam “Blue Diamond” hebben.
Een mix van Violet x Saffier heet: Violet Saffier.
|